Chippen van uw huisdier


Het thema is Identificatie en Registratie omdat er nog steeds honderden huisdieren weglopen of zoekraken. Een deel van hen vindt de weg naar huis nooit meer terug. U kent allemaal de affiches met foto van dierlief in supermarkten en op bomen, advertenties in het plaatselijke krantje etc.. Een gedegen identificatie zorgt ervoor dat eigenaar en huisdier sneller herenigd kunnen worden. Voor raskatten heeft het ook nog een andere functie, men kan het registratienummer op de stamboom zetten, en op eventuele testen, fraude zal een stuk lastiger gaan worden.
Maar het identificeren d.m.v. van een chip (of vroeger door middel van een tatoeage) alléén is niet voldoende!


Wat is een chip?


Een transponder of chip is een unieke elektronische identificatiemethode. Het is een buisje van bio-glas, ongeveer ter grootte van een rijstekorrel. Met een chip is uw huisdier altijd herkenbaar, want iedere chip bevat een eigen, unieke code.

Wie en wanneer.


Sinds januari 1998 krijgen rashonden in het nest een chip in plaats van een tatoeage.
Per 2007 wordt het bij de FIFe een verplichting om katten waarmee gefokt en geshowd wordt, te chippen.
Er zijn eigenlijk geen beperkingen om te chippen, bij jonge of oude dieren en bij zeer veel verschillende diersoorten. Denk hierbij aan Fretten, Papegaaien, maar ook vissen zoals Koi-Karpers.
Katten en honden dienen naast een paspoort, vanaf oktober 2004 geïdentificeerd te worden door middel van een chip. Deze verplichtingen gelden als het dier over de openbare weg vervoerd wordt, ook in alle andere Europesche landen wordt dit verplicht gesteld per 01-10-2004.

Doet het pijn?


Het inbrengen van de chip is vrijwel pijnloos voor het dier. De dierenarts brengt de chip in met een injectienaald.
Hiervoor is geen narcose nodig. Eenmaal ingebracht zal uw huisdier niet merken dat hij/zij een chip draagt.

Aflezen.


De code van de chip kan met een leesapparaat (reader) worden afgelezen door de dierenarts/assistent, maar ook door het personeel van de dierenambulance en asielen.
Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, geeft het apparaat een signaal af, waardoor de chip actief wordt en met de unieke identificatiecode van het betreffende dier antwoordt.

Gaat de chip "zwerven"?


In principe kapselt de chip op de plaats van inbreng in. Er is een aantal gevallen bekend van dieren bij wie de chip niet helemaal op de plaats is blijven zitten, maar ten gevolge van de zwaartekracht iets naar beneden is gezakt. Medisch gezien geeft dit geen problemen en aangezien het afleesapparaat een royaal bereik heeft, kan de chip gewoon worden afgelezen.
Maar er is ook bekend dat bij een kat de chip er operatief uit gehaald moest worden omdat deze tegen de halsslagader aan drukte en deze begon af te sluiten.

Registreren nodig?


Naast het chippen zal de code ook ergens geregistreerd moeten worden, want als het identificatienummer nergens staat vermeld kan het dier ook niet bij de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht.
De meeste dierenartspraktijken registeren het door hen gechipte dier ook, maar vraag er voor de zekerheid gerust naar!
De chipcode en uw adresgegevens worden opgeslagen in een speciale centrale databank, zoals de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
Het is ook mogelijk uw mobiele telefoonnummer te laten registeren. Het enige dat u niet moet vergeten, is (adres)wijzigingen door te geven!

Vakantie.


Ook in het buitenland kunnen weggelopen huisdieren gevonden en afgelezen worden. In sommige landen, zoals Amerika gebruiken ze echter nog een gedateerd identificatiesysteem (niet - internationaal gestandaardiseerd) en dan dient u zelf een afleesapparaatje mee te nemen. Uw dierenarts kan u hierover meer informatie geven. Voor een aantal vakantielanden waaronder Engeland en Scandinavië is de chip, naast uitvoerige vaccinatie-eisen, verplicht.

Tips


> Zorg naast registratie met een chip, dat u een goede foto van uw hond/kat bij u heeft. Bij vermissing is alleen een beschrijving van een 'zwarte poes met witte vlekken' niet voldoende.
> Noteer de chipcode van uw dier in het Dierenpaspoort en uw agenda.

Het is zeer belangrijk dat de chipnummers, (15 cijfers) ook bij een centrale databank genoteerd staan, want alleen als het identificatienummer gekoppeld is aan uw adresgegevens bent u bereikbaar.
De eerste drie cijfers geven aan de landen en leveranciers code, Nederland is 528, vraag uw dierenarts ernaar.
Er is momenteel (6-2004) een wirwar aan data banken. Niet alle databanken hebben het echt goed voor met uw dier, niet alles is dierenliefde, er zijn er die de commerciële kant belangrijker vinden. En een databank welke alleen na kantoortijd bereikbaar is heb je ook niks. Er zijn data banken die uw persoonlijke gegevens "verkopen" zonder uw toestemming, maar online op deze registratie websites staat alles vermeld, op een subtiele manier komen ze aan uw gegevens. Als u bezwaar heeft over het verstrekken van persoonlijke gegevens dient u dit apart aan te geven.

Kijk voor meer informatie over databanken op: www.chipdatabase.nl