Voorkom plaag door huis en dier te behandelen.
Vlooien kunnen het hele jaar door je huisdier plagen. Probeer op tijd een echte plaag voor te zijn.
De enige vlooien die dood gaan in de winter, zijn die nog buiten zijn. Maar de meeste zitten in huis en die gedijen heel goed bij een graad of 20.
Als je aan het einde van de winter dus vlooien op je kat hebt, weet je zeker dat de besmetting bij je in huis zit.
De dieren kunnen het dan niet meer van buiten hebben. Reden genoeg om de zaak rigoureus aan te pakken.

Wie een nieuw huisdier in huis haalt, moet het dier eerst goed na kijken op de aanwezigheid van ongedierte: tegen de richting van de haren in strijken. Kleine zwarte puntjes op de huid zijn vlooien poepjes, als je deze nat maakt geven ze bruin/zwart af, de beestjes zelf zitten vooral boven de staart.
Donkere, rustige plekken zoals spleten in het parket, langs plinten van het zeil, onder kasten, in de kattemanden, een vlo voelt zich overal thuis. Wie de zaak denkt te kunnen redden door dweilen, komt geen steek verder: vlooien vinden vocht heerlijk !!!

De bestrijding is een kwestie van volhouden. Om de geplaagden even te ontmoedigen : sommige eitjes komen na een jaar nog uit.. Wij raden aan het huis te spuiten met Vetkem en de kat te behandelen met Frontline, verkrijgbaar bij de dierenartsen.
Eenmaal per zes weken de kat even met een nat gespoten washandje met Frontline over de vacht wrijven.

De poezen eigenaar moet kiezen tussen diverse behandelmethodes :
· Inwendig , tabletten, drankje, druppel in de nek.
· Uitwendig, spray, bandje, poeder, shampoo.
Je ziet dit is ook niet alles!

Heeft een dier een vlooienallergie, dan is het allergisch voor het speeksel van de vlo.
In zo'n geval heeft een inwendig middel nog geen zin, want dan moet de vlo eerst bijten voor 'ie het loodje legt en is het kwaad bij uw huisvriend al geschied.
Hoe je jouw dier vlo bestendig maakt, maakt niet uit, in alle gevallen geldt dat ook het huis gesprayd moet worden omdat 90% van de bloedzuigers zich daar bevindt.
Tegenwoordig zijn er ook pillen die de voortplanting van de vlo doorbreken. Die werken erg goed en zijn volkomen onschadelijk voor je huisdier. De pillen zijn wel duur, en je weet uiteindelijk niet wat jou lieverd slikken moet.
Is je kat momenteel nog vlo vrij, houden zo en preventief in sprayen met Frontline.

Is er al sprake van ernstige besmetting, ga dan als volgt te werk : Huisdier ontvlooien met kort werkende shampoo, zelfde dag nog goed stofzuigen en één keer dweilen, huis sprayen met Vetkem, maar niet meteen weer stofzuigen (dan is de spray weer weg), dier een spray beurt met Frontline geven. Ziet u de beestjes weer, dier een spray beurt met Frontline geven. Een vlooienband geeft bij een groot dier te weinig effect door naar achteren. Ook met vlooienkammen los je niet echt iets op, die zijn wel handig om de diagnose te stellen of je dier echt vlooien heeft en je kunt er wat beestjes mee weghalen, maar dat is nooit afdoende.

Aanbevolen door ons:
· Vetkem spray voor het huis
· Frontline spray voor op de kat ( mag zelfs op jonge kittens)
· Vetkem spray voor op de kat, indien geen Frontline spray verkrijgbaar is.
Alleen verkrijgbaar via de betere dierenarts.

Cyclus van de vlo:
De vlo zuigt bloed zodra hij op de kat of hond springt en 36 uur later begint ze eieren te leggen, tot 50 per dag. Na enkele weken zijn dat er 1000 en die vallen op de grond in de huiskamer, hondenmand, bed en auto.
Na zo'n 10 dagen komen deze eieren uit en de larven gaan zich voeden met huidschilfers en vlooienpoepjes die van het huisdier afvallen.
Deze larven verpoppen zich en deze poppen kunnen enkele dagen ( tot 2 jaar later!!)uitkomen. Als ze allemaal tegelijk uitkomen, hebben we een vlooienplaag en lijkt de vloerbedekking te bewegen.
Om te kunnen overleven zijn vlooien afhankelijk van de huisdieren. Vroeger zag je met name in augustus-oktober problemen met vlooien, tegenwoordig het hele jaar door, mede door centrale verwarming in de huizen.

Problemen van vlooien en teken bij de hond en kat:
1.Jeuk, veel krabben, plotseling bijten net voor de staartwortel,
2.Kaal worden op de staartwortel, ten gevolge van een ernstige vlooienbesmetting of vlooienallergie
3.Veelvuldig krabben, bijten of likken (kat)
4.Zuigen bloed (vooral bij kittens en pups kan dit levensbedreigend zijn, krijgen witte slijmvliezen en neusje, stoppen met eten en gaan dood)
5.Vlooien als overbrenger van de lintworm (segmenten als rijstekorrels in de ontlasting)
6.Vlooienallergie
7.Teken brengen ziekte van Lyme en Babesiose (bloedwateren, bloedparasiet) over.

Hoe vind ik vlooien op mijn hond of kat?
De enige goede methode is het afkammen van de hele rug met een stalen vlooienkam.
Indien er sprake is van vlooien kam je er dan ook altijd vlooienpoep en bijna altijd een of meerdere vlooien af. Indien geen vlooienpreventie plaatsvindt zou dit ter controle minimaal enkele malen per week moet gebeuren.
Tegenwoordig, met de huidige effectieve en veilige middelen, dient iedereen met een huisdier aan vlooienpreventie te doen; dus niet wachten tot je iets te bestrijden hebt of met een vlooienallergie zit.

Vlooienbestrijding:
Omgeving behandelen is stap 2; alleen als stap 1 (preventie!!) gefaald heeft.
Gebruik voor de omgeving uitsluitend een spray die tevens de eitjes en larven doodt (dus bijvoorbeeld methopreen bevat); anders is het dweilen met de kraan open en een excessief gebruik van gif. Indien een dier vlooien heeft: onmiddellijk beginnen met een effectief middel ( zie verder in deze nieuwsbrief) en je huisdier na een dag of 5 regelmatig kammen.
Indien er dan nog (af en toe) een vlo wordt afgekamd, heb je verse aanvoer van vlooien uit huis, en moet het huis zeker behandeld worden met een goed spray. Let op de goudvis: omgevingssprays zijn zeer giftig voor vissen!!!

Dagelijks stofzuigen is een must als je huisdieren hebt Poeder, shampoo en vlooienband noemen we voor de volledigheid, maar zijn eigenlijk ouderwets omdat er veiliger, effectiever, langer werkzame en gebruiksvriendelijker alternatieven zijn.
Elk dier dat ondanks een vlooienband toch vlooien heeft dient langs zijn/haar dierenarts te gaan: er bestaan betere middelen: druppels of sprays!

Druppels in de nek die in het bloed worden opgenomen, zijn achterhaald : veel beter zijn die druppels of sprays die zich over het dier verspreiden ( in het huidvet ).
Zij doden binnen 48 uur alle op het dier aanwezige vlooien en blijven minimaal een maand lang beschermen tegen nieuwe besmettingen. Hele jaar door elke maand toepassen en je ziet geen vlo, en het volgende jaar ook geen vlooienallergie meer!!!!!
Eventueel bij stap 1 eenmalig het huis sprayen en je bent voorgoed van het probleem af!
De meeste pilletjes door het voer doden geen volwassen vlooien : zij zorgen alleen dat de eitjes die de vlooien leggen niet uitkomen. Je voorkomt er dus wel een vlooienplaag mee, maar niet dat een dier af en toe gebeten wordt en dus een vlooienallergie kan ontwikkelen.

Overleg met de dierenarts :
Overleg en advies over bestrijding van vlooien en teken kan gegeven worden door uw dierenarts : hij/zij weet welke dieren u heeft en onder welke omstandigheden ze gehouden worden.
Er is op de praktijk een archief ( patientenkaart) waar de dierenarts kan zien wat u in het verleden heeft gebruikt.